logo150dpi                      Laitilan Seudun Mielenterveysyhdistys

                      LaitSeMiele ry

 

 

 

 

 

 

 

KERTOMUS YHDISTYKSEN TOIMINNASTA VUONNA 2020

 

Laitilan seudun mielenterveysyhdistys LaitSeMiele ry toimii Terveystalossa osoitteessa Sairaalantie 2. Toimitilamme ovat toisessa kerroksessa yhdessä MLL:n Laitilan paikallisyhdistyksen kanssa. Heidän kanssaan meillä on osittain yhteisiä tiloja. Alueellamme tiedetään jo, mitä on nimen takana olevan yhdistyksen toiminta. Vertaissanaa käytetään enenevästi muidenkin toiminnassa. Yhteistyötä jatkettiin monella taholla.

 

TOIMINTA

Yhdistyksen hallitukseen kuuluivat puheenjohtaja Petri Pihlaja sekä varsinaiset jäsenet: varapuheenjohtaja Elina Varho, rahastonhoitaja Maarit Huuhka, sihteeri Tanja Elo, Tiina rehmonen,  sekä kaupungin edustajana Anitta Keskitalo. Varajäseninä olivat Simo Nakkila ja Aulikki Rinne. Rahastonhoitaja huolehti myös yhdistyksen kirjanpidosta.

Toimintaan osallistuminen ei edellyttänyt jäsenyyttä, mutta oli suotavaa. Jäsenyys huomioitiin eri tapahtumien omavastuuosuuksissa. Jäseniä vuoden lopussa oli 92 henkilöä.

Päivätoiminnan ohjaajana toimi kaupungin työllistämä työntekijä sekä kuntouttavassa työtoiminnassa oleva henkilö ja vertaistoimijoita tarpeen niin vaatiessa. Hoitoalan opiskelijoita oli myös mukana toiminnassa.

Päivätoiminta toimi maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8.30- alkaen 6 tuntia. aukioloajoissa oli välillä vaihtuvuutta työntekijätilanne huomioiden. Lisäksi sunnuntaisin vapaaehtoistoimintana klo 12-15. Maaliskuun puolivälissä alkaneet Korona viruksesta johtuneet rajoitustoimet iskivät toimintaamme. Sunnuntai aukiolot jäivät välittömästi tauolle ja heti muutaman päivän kuluttua päivätoimintamme suljettiin ja kaupungin työllistämä työntekijä lomautettiin. Korona sulun ajan kokoonnuimme perjantaisin pienellä porukalla torikaffeille. Korona rajoitusten hellittäessä päivätoimintamme avattiin jälleen 1. kesäkuuta.

 

YLEISTÄ TOIMINNASTA

Toiminnalla pyritään aktivoimaan kuntoutujia omatoimisuuteen arkipäivän toiminnoissa.

Päivisin toimintaan kuului ruoanlaittoa, kädentaitoja, siivousta ja yhdessäoloa, johon voi tulla omana itsenään. Jäsenille kerran viikossa tarjotut ilmaiset uimahalli ja kuntosalikäynnit olivat suosittuja. Korona rajoitukset vaikuttivat myös niiden kävijä määriin. Seurakunnan diakoni kävi pitämässä hartaustilaisuuden kerran kuussa. Maaliskuussa alkaneista korona rajoituksista alkaen hartaustilaisuudet ovat olleet tauolla. Samoin keväällä ja elokuussa järjestettäviksi aiotut seurakunnan järjestämät mielenterveyskuntoutujien leirit Lehtoniemen leirikeskuksessa peruttiin.

.

Oleellinen osa yhdistyksen toimintaa oli kulttuuri- ja virkistystoiminnan järjestäminen: Kesällä teimme useita retkiä: Kivikylän Palvaamoon, Loimaan Sarkamuseoon, saaristoajelu Kustaviin ja Taivassaloon, kirpputorille Uudessakaupungissa, Raumalla Merskan rantasaunalle, Kauppilan Umpipihalle ja Turun Linnaan. Syyskuussa teimme toisen Kirpputorimatkan Uuteenkaupunkiin. Lokakuussa osallistuimme Seurakunnan järjestämään asunnottomien yöhön. Teattereihin .

Aikaisempien vuosien osallistuminen Munamarkkinoille ja Hullun kukon päiville sekä Joulumyyjäisiin osallistuminen peruuntuivat Koronan vuoksi.

Mielenterveysviikolla (vk 47) sunnuntaina järjestimme perinteisen Kynttilätapahtuman itsemurhan tehneiden muistolle yhdessä Seurakunnan Diakoniatyön kanssa.

 

TIEDOTTAMINEN

Ilmoittelua jatkettiin järjestöpalstoilla, ensisijaisesti Laitilan Sanomissa. Lisäksi käytettiin facebookia, sähköpostia, ilmoitustauluja ja yhdistyksen kotisivuja www.laitsemiele.fi. Yhdistyksen kotisivuja ja esitteitä päivitettiin tarvittaessa. Laitilan kaupungintalon neuvontapiste Avituksen yhdistyslaatikon tiedot katsottiin tärkeiksi pitää ajan tasalla.

 

TALOUS

Yhdistystoiminnan taloudenpito ja sen toteutus on määritelty yhdistys- ja kirjanpitolaeissa. Yhdistyksen omaa varainhankinta ei juurikaan tapahtumien peruuntumisen vuoksi ollut. Mielenterveyden keskusliitto avusti toimintaa toiminta-avustuksella. Laitilan kaupunki tuki yhdistystä myöntämällä vuokra- ja toimintatukea. Lisäksi oli yksityisiä tukijoita sekä yrittäjiä, jotka omalla panoksellaan avustivat toiminnan onnistumisessa.